V. Orbán uzavrel strategickú dohodu aj s automobilkou Audi v Györi

26.02.2013 Celý región

Budapešť 26. februára (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán pokračuje v sérii uzatváraní strategických dohôd svojej vlády so subjektmi podnikateľskej sféry. Dnes uzavrel dohodu so spoločnosťou Audi Hungaria Motor v Györi.

Podľa tlačovej agentúry MTI Orbán pri tejto príležitosti v Budapešti v parlamente povedal, že vďaka dnešnej dohode bude mať Maďarsko šancu obstáť v európskom konkurenčnom boji v oblastiach daní, rozpočtov a technológií.

"V oblasti daní súťaží kabinet, v oblasti rozpočtu sa na súťaži zúčastňujú vláda spolu s veľkými podnikmi a v oblasti technológií musia obstáť podniky," cituje MTI vyjadrenie predsedu maďarskej vlády.

Premiér pripomenul, že s vedením nemeckej automobilky prerokovali investičné zámery, na ktorých sa dávnejšie dohodli, ako aj tie, ktoré sú potrebné na rozšírenie terajšej kapacity györského závodu.

Člen rady riaditeľov Audi AG zodpovedný za výrobu Frank Dreves vyhlásil, že dnešnou dohodou potvrdili dlhoročnú tradíciu dobrej spolupráce medzi Audi a maďarskou vládou. Zdôraznil, že Audi Hungaria je stále ešte najväčším podnikom na výrobu motorov a je úspešným členom rodiny Audi. "Naše rozhodnutie zriadiť v Györi výrobné kapacity bolo jednoznačne správne," konštatoval Dreves.

Podľa jeho slov spolu s dodávateľmi györského závodu sa na úspechu spoločnosti Audi a maďarského hospodárstva podieľa 15.000 ľudí. Priamo v Audi Hungaria, ktorý vyrába od roku 1994, pracuje 9000 zamestnancov. Z pôvodných 240.000 štvorcových metrov (m2) sa výrobná plocha tohto podniku zvýšila na 4 milióny m2, čím je Audi v Maďarsku najväčším výrobným závodom. V jubilejnom roku 2014 začnú v Györi sériovú výrobu nového modelu Audi A3.

Ide o šiestu strategickú dohodu medzi Orbánovou vládou a subjektmi podnikateľskej sféry, prvú uzatvorili so spoločnosťou Coca-Cola. Podľa Orbána cieľom takýchto vzájomne výhodných dohôd je presadzovať záujmy maďarského národného hospodárstva a občanov Maďarska. "V budúcnosti budú úspešné krajiny, ktoré uzatvoria čo najviac takýchto dohôd s globálnymi spoločnosťami," konštatoval vlani premiér.
 

Vyberte región